Adevărați ucigași invizibili
Metalele grele atacă organismul prin intermediul aerului respirat, al apei, al alimentelor pe care le consumăm și chiar prin intermediul unor obiecte de uz casnic, cum sunt vasele de bucătărie, aparatura electrocasnică sau anumite produse cosmetice.
Există însă câteva soluții simple și eficiente pentru a evita intoxicarea cu metale grele:
- să nu gătim în vase sau în folie de aluminiu, să nu folosim ustensile de plumb, oale și tacâmuri de aluminiu, să nu consumăm lichide îmbuteliate în cutii de aluminiu
- să renunțăm la fumat - fumul de țigară conține aproape toate metalele grele (aprox. 76), dintre care cele mai multe sunt asociate cu cazurile agresive de cancer
- să folosim sisteme eficiente de purificare moleculară a aerului, a apei potabile și al alimentelor, deoarece metalele grele nu se elimină nici prin aerisirea camerei, nici prin fierberea apei de băut, nici prin clătirea alimetelor
Arsenicul (As)
Are o lungă și macabră istorie ca substanță toxică. Cu timpul, numele lui a devenit sinonim cu otrava. În secolele XV-XVI, membrii faimoasei familii italiene Borgias, foloseau arsenicul ca armă în asasinatele politice pe care le puneau la cale. Unii au sugerat chiar că, în timp ce se afla în exil, Napoleon ar fi fost otrăvit cu un pahar de vin în care s-ar fi pus arsenic.
Surse de intoxicare:
- legumele și fructele crescute pe solurile contaminate, în special strugurii și vinurile
- fructele de mare (midii, stridii)
- pesticidele, fungicidele, otrava pentru şobolani
- berea, sarea, apa contaminată din reţea
- tutunul și fumul de ţigară
- substanţele folosite la tratarea lemnului
- industria electronică
- centralele de termoficare
Efecte:
- Prezența arsenicului a fost asociată cu apariția și dezvoltarea bolii Alzheimer.
- Există o legătură directă între expunerea la arsenic și apariția diabetului gestațional.
- Intoxicația cu arsenic afectează grav sistemul gastro-intestinal și ficatul.
- Generează afecțiuni la nivelul pielii: dermatite, keratoze, alergii cutanate, vitiligo, căderea părului.
- Declanșează diferite afecțiuni ale sistemului nervos: cefalee, stări de oboseală, de amețeală, de irascibilitate, nevrite periferice.
- Expunerea de durată la niveluri mari de arsenic, are efect cancerigen.
- Eliminarea arsenicului pe cale urinară, poate duce la afectarea rinichilor.
Aluminiul (Al)
Este cel mai răspândit metal de pe planetă. Contaminarea cu aluminiu a atins cote atât de înalte, încât riscul de expunere, privește pe absolut toată lumea. Specialiștii din întreaga lume au ajuns la un consens în ceea ce privește legătura directă dintre aluminiu și bolile degenerative, ca Alzheimer sau Parkinson.
Surse de intoxicare:
- băuturile carbogazoase în cutii de aluminiu, folia și ustensilele de gătit din aluminiu
- medicamentele antacid și unele vaccinuri
- antiperspirantele
- praful de copt, sarea și alți aditivi alimentari (urme de aluminiu au fost găsite până și în banala făină)
- apa potabilă contaminată
Efecte:
- Poate provoca encefalopatii, retard mental, scăderea atenţiei şi a gradului de concentrare la copii. La vârstnici, stresul oxidativ generat de prezența aluminiului creşte riscul declanșării bolii Parkinson şi Alzheimer, a demenţei senile și a stărilor depresive.
- Se acumulează în rinichi, creier, plămâni, ficat și tiroidă și concurează cu calciul pentru absorbție, afectând în felul acesta mineralizarea osoasă. Creşte riscul apariţiei osteoporozei şi a altor dereglări ale structurii osoase.
- Poate cauza litiază renală (pietre la rinichi) sau tulburări ale glandei tiroide.
- Tot mai mulți nou-născuți sunt diagnosticați cu un nivel ridicat de aluminiu. (Intoxicarea se produce în perioada prenatală, prin bariera placentară de la mamă la făt).
Cadmiul (Cd)
Este unul dintre metalele grele cu grad ridicat de toxicitate chiar și în cantități foarte mici. Cunoscut carcinogen, are un impact negativ asupra aproape tuturor sistemelor organismului (cardiovascular, reproductiv, nervos etc.) Pericolele lui vin și din faptul că are o putere de adaptare atât de mare, încât necesită o perioadă foarte lungă de eliminare din corp, de ani de zile.
Surse de intoxicare:
- alimentele cultivate pe solurile contaminate cu Cd
- apa potabilă contaminată
- peştele oceanic (tonul, codul etc.)
- uleiurile minerale pentru automobile și gazele de eşapament
- expunerea profesională: industria petrochimică, producţia de semiconductoare, metalurgia, bateriile şi acumulatoarele, CET-urile
- fumul de ţigară reprezintă o sursă extrem de periculoasă de intoxicare cu cadmiu, atât pentru fumătorii activi, cât și pentru cei pasivi
Efecte:
- Inhibă funcţia enzimelor responsabile de producţia energiei în organism.
- Produce leziuni ale ţesutului nervos.
- Declanșează tulburări de memorie, de concentrare și învăţare, stări depresive.
- Prin dereglarea metabolismului calciului, fosforului şi vitaminei D, duce la apariţia osteoporozei, a osteoartritelor şi a altor afecţiuni osteoarticulare.
- Mărește riscul apariţiei adenomului de prostată şi a unor disfuncţii de dinamică sexuală.
- Pe termen lung, are efect cancerigen.
Mercurul (Hg)
Și-a câștigat faima negativă prin poveștile cu îmbolnăviri și răzbunări din tradițiile vrăjitorești. În tot cazul, specialiștii sunt azi cu toții de acord că mercurul e un element extrem de toxic. Unul dintre motive e faptul că poate pătrunde în organism cu o ușurință uluitoare, prin inhalare, înghițire sau chiar absorbit prin piele.
Surse de intoxicare:
- amalgamul dentar
- apa potabilă contaminată
- termometrele sparte sau defecte
- peştele oceanic, fructele de mare
- unele medicamente diuretice
- soluţiile pentru lentilele de contact, vaccinurile
- produsele agroalimentare tratate cu fungicide și insecticide
- expunerea profesională din agricultură (la insecticide, fungicide etc.), din industria de prelucrare a celulozei, din industria lacurilor și a adezivilor
Efecte:
- Produce dezechilibre neurologice și comportamentale, cu simptome precum: tremur, insomnie, pierderi de memorie, migrene, stări de oboseală cronică, depresii, encefalopatii, disfuncții cognitive, amorțeli ale membrelor inferioare și superioare, dureri pe traiectul nervilor, pierderea auzului și a vederii.
- Mai mult de 325.000 de copii născuți anual, sunt afectați de intoxicarea cu mercur. Contaminarea se poate produce atât prenatal de la mamă la făt, cât și post-natal, prin intermediul laptelui mamar.
- Este unul din factorii luați în discuție de specialiști în cazurile de autism, ADHD, întârzieri de dezvoltare și alte tulburări emoționale.
- Poate declanșa gastro-enterite și colici abdominale.
- Afectează părul, pielea și unghiile, provoacă erupții cutanate, dermatite, alopecie.
- Vatămă grav rinichii, provoacă nefropatii.
Plumbul (Pb)
Aparent inofensiv, plumbul este din păcate foarte răspândit. Prezența lui în organism poate genera afecțiuni mentale și fizice severe. Copiii sunt în mod special vulnerabili, intoxicarea cu plumb se poate face și prin atingerea unor obiecte de plumb și simpla ducere a mâinilor la gură.
Surse de intoxicare:
- benzina cu plumb, anumite tipuri de vopsele
- bateriile și acumulatorii
- undițele și uneltele de pescuit cu plumb
- vasele ceramice și anumite ustensile de bucătărie
- apa contaminată din conductele vechi
- fumul de ţigară
- unele produse cosmetice, vopseaua de păr
Efecte:
- Afectează sistemul cardiovascular, ducând la apariţia hipertensiunii arteriale, aterosclerozei şi a unor forme de anemie.
- Țintește direct sistemul nervos, provocând în timp stări de anxietate, depresii, tulburări comportamentale, scăderea capacităţii de concentrare şi memorare, stări convulsive, encefalopatii, scleroză multiplă și alte boli.
- Crește riscul instalării hipotiroidismului, hiposuprarenalismului, osteoporozei, tulburărilor de ciclu menstrual, avorturilor spontane, infertilității, impotenţei.
- Poate genera imunitate scăzută, retard mental și întârziere în dezvoltarea fizică a nou-născuților
Concluzii:
Metalele grele reprezintă o formă de toxicitate adesea ignorată, care trece nediagnosticată și nerecunoscută ca atare. Pentru a evita contaminarea și complicațiile, limitați pe cât posibil sursele de expunere, schimbați dieta alegând alimente de origine controlată, alegeți alternative naturale pentru produsele de îngrijire. Asigurați-vă că aveți acces la o sursă de apă pură și folosiți obligatoriu purificatorul ImunOcube.